facebook1pximg
Kursusfabrikkens logo
Kontakt
Kursusfabrikkens blog

10 Digitale Trends i 2017

10 digitale trends i 2017
Online markedsføring er en branche i konstant udvikling. Nye ideer, værktøjer og trends bryder insisterende frem hvert eneste år. Hvis du vil have succes med online markedsføring, er det afgørende, at du følger med udviklingen. Derfor vender vi i dette indlæg blikket frem mod næste år og giver vores bud på de største digitale trends i 2017.

Et kig ind i krystalkuglen: 10 Digitale trends i 2017

I løbet af år 2016 har vi set mange nye tendenser udvikle sig inden for branchen, nogle mere overraskende end andre. Det er en klar fordel at være på forkant, inden ideer og initiativer overskrider sidste salgsdato.

Det er med online markedsføring som i alle andre brancher. Du får størst succes og afkast, hvis du er først med det nye, der skaber hype, begejstring og mærkbare resultater.

Derfor giver vi nu vores bedste bud på, hvad de nye digitale trends vil være i 2017:

  1. Cross-device optimering
  2. Flere abonnementsbaserede forretningsmodeller og serviceplatforme
  3. Chatbots
  4. Livestream video
  5. Organisk trafik på sociale medier bliver sværere at opnå
  6. Kunstig intelligens udbredes
  7. Automatisering bliver mainstream
  8. Mobile Messenger apps bliver mere populære
  9. Optimering af konverteringsrate (CRO)
  10. Virtual reality og Augmented reality

1. Cross-device optimering

Det kommer formentlig ikke som nogen overraskelse, at internetbrug og -søgninger i stigende grad udbredes til flere forskellige enheder, efterhånden som tablets og smartphones er blevet allemandseje.

I Medieudviklingen fra 2015 blev det da også tydeligt, at Danskernes brug af internet via mobiltelefoner er steget kraftigt i løbet af de seneste år. Og mon ikke det tal vil være endnu højere, når rapporten for Medieudviklingen 2016 bliver offentliggjort næste år?
danskeres medieforbrug
I starten af november kunne Statcounterdesuden offentliggøre en global undersøgelse af internetbrug i oktober 2016 på mobiler, tablets og desktop. Resultatet viste, at internetbrug på mobiler og tablets (51,3 %) for første gang nogensinde overgik internetbrug via desktop (48,7 %).

Den øgede brug af mobiler er også grobund for et nyt tiltag fra Google, der i skrivende stund er ved at teste det, de kalder ”Mobile-First Index”. Ideen bag Mobile-First Index er, at Google først vil teste din mobilversion frem for din desktopversion, når de skal indeksere og rangere din hjemmeside. Hvis du ikke har en mobilversion, vil Google fortsat bruge din desktopversion til at rangere din hjemmeside.

Selvom Mobile-First Index stadig er på et teststadie, har Google et håb om for alvor at rulle det ud, så snart de er sikre på, at det har en positiv indvirkning på brugervenligheden. Derfor vil det være en god idé allerede nu at kaste dig over optimeringen af din mobilversion, så du kan udnytte de fordele, Google vil give gennem Mobile-First Index.

Selvom det formentlig ikke vil overraske, at der opleves et skift til og en øget fokusering på optimering af mobilerne, vil det måske overraske, at brugerne stadig ikke er glade for at købe over mobilerne.
Købe produkter på mobilenheder
Det kunne umiddelbart se ud som om, at mobilerne er en dårlig salgskanal. Men det er alligevel ikke helt rigtigt. I 2017 vil der komme en øget fokusering på Cross-Device marketing, hvor markedsføringsfolk for alvor gør op med at se ”mobilbrugere” og ”desktopbrugere” som forskellige mennesker.

En mobilbruger kan hurtigt blive en desktopbruger og omvendt. Det er ikke to forskellige personer. Flere og flere bruger mobilen til at søge fra for derefter at købe via desktop senere i processen.

I 2017 vil der opleves et øget fokus på en samlet brugeroplevelse, hvor brugere kan browse og søge via mobilen for senere at konvertere via desktop.

2. Flere abonnementsbaserede forretningsmodeller og serviceplatforme

Antallet af abonnementsbaserede forretningsmodeller og serviceplatforme er eksploderet, og flere har allerede opnået stor succes. Samtidig har vi i de seneste år oplevet en stor stigning af succesfulde platforme, der sælger 'luft'. Tag bare Uber og Airbnb som eksempler.
Uber og Airbnb
I år 2017 vil vi formentlig se endnu flere eksempler på online platforme, der forsøger at etablere sig, uden at sælge egentlige produkter. I stedet vil platformene fungere som bindeled mellem kunder og virksomheder. Det kan både være inden for software, service og deleøkonomi.

Derudover vil vi se en udvikling, der resulterer i langt flere abonnementsbaserede forretningsmodeller, der ikke er begrænset til f.eks. serviceplatforme eller software. Der er fortsat flere e-handelsvirksomheder, der tager abonnementsløsningen til sig og sælger fysiske produkter, som er baseret på abonnement frem for et enkelt køb. Det kan f.eks. være strømper, underbukser, skønhedsprodukter, måltidskasser mm.

Alt, som bruges regelmæssigt, kan som udgangspunkt sælges som abonnementsløsninger, og selvom det ikke er noget nyt i branchen, er der ingen tvivl om, at løsningen vil udvikle sig til at blive en af de helt store trends næste år.

3. Chatbots

Chat-agenter er blevet en vigtig del af mange websites. De kan sikre, at virksomheder ikke taber potentielle kunder på gulvet, hvis besøgende har brug for hjælp eller mangler oplysninger. Hvis du vil se et eksempel på en chat-agent, kan du blot kigge i nederste højre hjørne på skærmen. Her sidder vi klar til at hjælpe dig, hvis du skulle få brug for det.

Men selvom chat-agenter bruges i stigende grad, er det ingenting i forhold til, hvad der sandsynligvis vil blive udbredt i 2017. Her begynder chatbots at indtage markedet.

Chatbots er robotter, der er designet til at kunne varetage chats, uden at der er en fysisk person, der bemander dem.

Selvom chatbots har eksisteret i en række år, er det først i 2016, at teknologien virkelig har udviklet sig og slået igennem. Chatbots er stadig under udvikling, og mange kan fortsat kun håndtere mere rutinemæssige opgaver. Men deres evner udvikles hurtigt.

I 2017 vil vi opleve en udbredelse af chatbots, der kan svare på forespørgsler fra potentielle kunder, uden at der sidder en medarbejder til at betjene dem.

4. Livestream video

Det er formentlig ikke gået nogens næse forbi, at video markedsføring er eksploderet inden for de seneste år. Men i 2017 vil der opleves en stigende brug af videomarkedsføring i et forholdsvist nyt format; Livestream video.

Facebook har f.eks. lanceret Facebook Live, hvor virksomheder kan sende live-optagelser til deres følgere. Det er meget nemt at bruge og hurtigt at komme i gang med.

Livestream videoer behøver bestemt ikke at være videoer af uinteressante kontormiljøer. Det kan f.eks. være videoer fra foredrag, events eller noget helt tredje. I foråret sendte Buzzfeed f.eks. et livestream, som tiltrak mere end 800.000 seere. Nu tænker du måske, at de virkelig må have givet unik viden og indblik, som var relevant for mange mennesker, siden de kunne tiltrække så stort et publikum? Men så må du tro om igen.

Videoen havde i stedet høj underholdningsværdi, da man kunne følge 2 ansatte, der testede, hvor mange gummibånd der skal til for at springe en vandmelon.
Livestream video fra Buzzfeed

Livestream video fra Buzzfeed.

5. Organisk trafik på sociale medier bliver sværere at opnå

Facebook, Instagram og andre sociale medier fjerner løbende deres kroniske tidslinjer. Det betyder ganske enkelt, at virksomheder langsomt vil blive usynlige, medmindre de hiver betalingskortet frem.

Tilbage i år 2012 kunne virksomheder, ifølge Facebook, nå en gennemsnitlig organisk rækkevidde på 16 % af deres følgere. Det er en rækkevidde, der er faldet markant lige siden.
Organisk rækkevidde
Ændringen på de sociale medier vil formentlig betyde, at flere virksomheder i løbet af 2017 vil ændre strategi og tilpasse deres profil, kommunikation og sociale markedsføring efter de nye vilkår, f.eks. ved at fokusere på videoer og livestream udsendelser.

6. Kunstig intelligens udbredes

Brugen af kunstig intelligens er bestemt ikke noget nyt inden for online markedsføring. Gennem avancerede algoritmer har Google i mange år gjort det muligt at sammensætte søgeforespørgsler med annoncørers søgeord samt at tildele annoncerne et kvalitetsresultat.

Efterhånden som data- og indholdsmængden er eksploderet, er det blevet fortsat vigtigere at gøre brug af kunstig intelligens til at sortere og fremhæve det relevante. Eksempler på dette er Facebook og Google, der har brugt store processorer og avancerede algoritmer i flere år.

Det kommer f.eks. til udtryk, når Facebook bruger ansigt-genkendelse til at tagge dine venner og udvælge de mest relevante opslag til visning i dit nyhedsfeed. Eller når LinkedIn foreslår et match mellem en virksomhed og kandidater til relevante jobs. Og vi har formentlig kun set toppen af isbjerget endnu.
Kunstig intelligens
Der er fortsat mange bud på, hvor stor betydning kunstig intelligens vil have i fremtiden. I maj 2016 annoncerede Google deres seneste nye skud på stammen, Google Assistant. Google Assistant er (lidt ligesom Siri fra Apple) din egen personlige assistent, som du kan stille mundtlige spørgsmål. Google Assistant kan f.eks. svare på spørgsmål som: "Hvad skal jeg i dag?", "Hvor lang tid tager det at køre til x-adresse fra mit hjem?", "Hvilke restauranter er der i det område, jeg er i?", "Hvad er historien bag den bygning, jeg står ved?" og meget mere. Stemmebaserede søgninger er for alvor på vej frem, og det vil uden tvivl få betydning for arbejdet med SEO.

I løbet af 2017 vil vi se endnu flere eksempler på, hvordan kunstig intelligens bliver brugt til at skabe mening i informationsmængden.

7. Automatisering bliver mainstream

I 2017 vil vi sandsynligvis se endnu flere programmer, der gør det let at arbejde med automatisering. Der vil samtidig ske en udvikling frem mod, at fortsat flere virksomheder tager automatiseringsteknologien til sig og bruger den på lige fod med andre marketingaktiviteter, som f.eks. SEO og Analytics.
Købe produkter på mobilenheder
Automatisering er allerede udbredt inden for e-mail markedsføring, hvor det er let at oprette automatiserede mail-flows gennem MailChimp. I WordPress og på de sociale medier kan du sætte en udgivelsesdato og -tidspunkt for dine indlæg, og du kan oprette brugerdefinerede rapporter i Analytics, der automatisk indsamler netop de informationer, du skal bruge.

Derudover bliver apps som f.eks. Hubspot og andre software-platforme en endnu større del af markedsføringsmedarbejderes hverdag. Platformene bliver fortsat smartere, mere intuitive og billigere at købe.

8. Mobil Messenger apps bliver mere populære

Flere og flere bruger Messenger apps på deres smartphones til at kommunikere med venner, kollegaer og familie. Det er nemt at bruge og at oprette samtaler med flere personer på en gang.

I grafen nedenfor kan du se en udvikling af månedlige aktive brugere på Facebook Messenger fra april 2014 til juli 2016, afbildet i millioner.
Facebook Messenger
Og det er vel og mærke kun antallet af aktive brugere på Facebooks Messenger app. Dertil kommer WhatsApp, Viber, Telegram og mange, mange flere.

Indtil nu har det ikke været muligt at annoncere i Messenger apps, medmindre brugerne i forvejen har en aktiv samtale i gang med det pågældende brand. Ellers vil det, for brugerne, opleves som en krænkelse af privatlivet. Der er derfor brug for nytænkning i forhold til, hvordan virksomheder kan betale for at få adgang til brugerne.

I 2017 kan du formentlig forvente, at ejerne af Messenger apps vil foreslå nye muligheder for, at virksomhederne kan få adgang til brugerne, efterhånden som populariteten af Messenger apps stiger.

9. Optimering af konverteringsrate

Optimering af konverteringsraten er ikke noget nyt inden for online markedsføring. Det handler kort fortalt om at øge antallet af de besøgende, der konverterer til kunder.

Efterhånden som kampen om kunderne stiger online som følge af flere online webshops og websites, vil der i 2017 kunne opleves en øget fokusering på optimering af konverteringsraten.

Det kan f.eks. forekomme i form af A/B splittesting, response tracking gennem udsendelse af kuponer og rabatter, forskellige annoncer på forskellige platforme osv.

Optimering af konverteringsraten er ofte forbundet med brugeroplevelsen på en hjemmeside, og der er i 2016 også set flere eksempler på, hvordan Google straffer hjemmesider, der ikke er brugervenlige. Det er f.eks. sket gennem dårligere placeringer til hjemmesider med ikke-responsive designs eller ved brug af pop-up på mobilenheder.

10. Virtual reality / Augmented reality

I fremtiden vil vi uden tvivl se mange flere eksempler på virtual reality og augmented reality. Forskellen på de to er, at man ved augmented reality stadig er i kontakt med den ’virkelige verden’, mens man interagerer med virtuelle objekter. Seneste, meget succesfulde eksempel på augmented reality kunne opleves i sommeren 2016.

Det er nok de færreste, der ikke har hørt om Pokémon GO eller har set de mange Pokémon jægere rundt omkring i byen på jagt efter Picatu, Charmander og alle de andre figurer. Augmented reality er kommet for at blive.

Ud over augmented reality vil fremtiden også byde på flere eksempler og satsninger inden for virtual reality. I modsætning til augmented reality vil brugere med virtual reality være isoleret fra den rigtige verden, mens de interagerer med en komplet fabrikeret verden. I fremtiden vil vi formentlig se mange flere virksomheder, der arbejder med virtual reality til at engagere brugere på deres egne platforme, f.eks. gennem hovedmonteret udstyr.

Udviklingen inden for virtual reality er da også meget tydelig i nedenstående statistik fra Statista.com. I 2017 forventes hovedmonteret, virtuelt udstyr at give en indtægt på 3.99 billioner U.S. dollars.
virtual reality statestik
For mange virksomheder vil det naturligvis være en stor udfordring at inkorporere virtual og/eller augmented reality direkte i markedsføringen. Men ikke desto mindre er det formentlig noget, vi vil se meget mere til i løbet af de næste år.

Tilbage til 2016

Velkommen tilbage fra fremtiden. Det er formentlig ikke nogen overraskelse, at ’udvikling’ er et nøgleord inden for branchen. Der sker hele tiden noget nyt, og det er, selv for garvede markedsføringsfolk, til tider svært at følge med.

Den hurtige udvikling betyder selvfølgelig også, at det ind imellem vil være nødvendigt at give slip på gamle praksisser og taktikker, der ikke længere performer, som de tidligere har gjort. Vi arbejder i en hurtigt-forandrende branche, hvor det er afgørende at blive ved med at opfinde og udvikle.

Vi håber, at I har kunne bruge de 10 trends, vi har udvalgt og forklaret her i indlægget. Det er naturligvis blot et udpluk af den rivende udvikling, der konstant foregår inden for branchen. Men ikke desto mindre har det forhåbentlig givet ideer til, hvor I skal sætte ind, og hvordan I kan komme godt fra start i 2017.


P.s. Vidste du, at vi hos Kursusfabrikken har udgivet en bog om online markedsføring?
Du kan læse mere om "Online markedsføring - Den store grundbog" her!
Den store grundbog om online markedsføring
Seneste udgivelser på Kursusfabrikkens blog
Kursusfabrikken ApS