WordPress er et populært hjemmesidesystem (CMS), der kan bruges til at oprette og administrere websites. Der findes to versioner af WordPress: hhv. WordPress.org og WordPress.com. Det er vigtigt at kunne skelne mellem dem og kende til forskellene, når du skal vurdere, hvilken version der matcher netop dine behov.
WordPress.org - "gør det selv"-versionen
WordPress.org er den selv-hostede version af WordPress. Dette betyder, at du frit kan vælge en hosting-udbyder og installere WordPress på din egen webserver. Med WordPress.org har du fuld kontrol over dit website og kan tilpasse det lige så meget, du ønsker. Du kan installere ethvert tema og/eller plugin og kan i øvrigt ganske frit forme hjemmesiden ud fra egne præferencer og behov. Det er denne løsning, som oftest anvendes af danske virksomheder, og som vi også klart anbefaler.
WordPress.org er helt gratis at bruge i modsætningen til WordPress.com. Du skal kun betale for hosting samt eventuelle premium-temaer eller plugins, hvis du har et ønske om at bruge disse. WordPress.org er "open source", hvilket betyder, at systemet og dets koder er tilgængelige for alle. Derfor er versionen et godt valg for webudviklere og -entusiaster, der ønsker at opbygge deres egne, tilpassede hjemmesider med personligt valgte temaer og plugins.
WordPress.com - når WordPress hoster
WordPress.com er en hosted version - dvs. fuldt administreret af WordPress-teamet. Med WordPress.com skal du altså ikke bekymre dig om at finde en hostingudbyder selv eller installere WordPress på din egen server. I stedet kan du blot oprette en konto, og så er du sådan set klar til opbygge din hjemmeside.
Det kunne umiddelbart godt lyde som den nemme og ideelle løsning at vælge. Men versionen er ikke nødvendigvis fordelagtig for dig. Der er nemlig en række begrænsninger forbundet med brugen af WordPress.com. Foruden at være en dyrere investering er du begrænset til at bruge de definerede temaer og plugins, der er tilgængelige på WordPress.com. Derudover kan du ikke styre og kontrollere din hjemmeside i samme grad som med WordPress.org.
Personligt har vi hos Kursusfabrikken fravalgt denne løsning, da vi ønsker selv at træffe beslutningen om vores valg af webhotel og hosting-udbyder.
Hvilke webhoteller og hosting-udbydere findes til din hjemmeside?
Der er mange udbydere af webhoteller, som også tilbyder hosting af WordPress. Blandt de mest populære og interessante udbydere kan nævnes:
- One.com: One.com tilbyder WordPress hosting med automatisk installation og opdateringer. Du får også adgang til en række værktøjer, der gør det nemt at administrere dit website, såsom SEO, backup og sikkerhedsopdateringer.
- Simply.com: Simply.com tilbyder også WordPress-hosting med automatisk installation og opdateringer. Du får adgang til et brugervenligt kontrolpanel, der gør det nemt at administrere dit website, samt en række værktøjer, der hjælper dig med at optimere dit website, bl.a. SEO og Google Analytics.
- DanDomain: DanDomain tilbyder på samme måde WordPress-hosting med automatisk installation og opdateringer. Det intuitive kontrolpanel er lige til at gå til, så du nemt kan administrere dit website. Derudover får du diverse brugbare værktøjer til vedligeholdelse og optimering af dit website, eksempelvis SEO og Google Analytics.
- Kinsta: Kinsta er en hosting-platform, der tilbyder kvalitetsorienterede hosting-løsninger til bl.a. WordPress. Det er kort fortalt det professionelle valg, hvor du får en udvidet og mere helstøbt løsning end ved de ovenstående udbydere. Kinsta tilbyder bl.a. 24/7 kundesupport, daglig sikkerhedskopiering og en enormt nem brugerflade. De har datacentre placeret over hele verden, så du kan vælge netop den lokale placering, der passer bedst til dit websted. Kinsta er et godt valg for professionelle webudviklere og større virksomheder, der ønsker at sikre, at deres WordPress-websteder kører optimalt. Det eneste minus ved Kinsta kan være, at supporten ikke er dansk, og at prisen afspejler de udvidede muligheder og fordele, som er inkluderet.
Der findes mange andre alternativer til webhoteller, som tilbyder WordPress-hosting. Det kan være en god idé at undersøge markedet for at finde det bedste tilbud, der dækker dine behov. Hos Kursusfabrikken anvender vi Kinsta, da vi gerne vil have den mest professionelle løsning til vores hjemmeside. Hvilken udbyder du personligt selv vælger, afhænger 100% af dine individuelle hosting-behov.
Hvad er forskellen på billige webhoteller og premium-løsninger?
Der er en række forskellige faktorer, der adskiller billige webhoteller fra premium-løsninger såsom Kinsta. Nogle af de mest afgørende forskelle er:
- Performance: Premium-webhoteller som fx Kinsta tilbyder ofte bedre ydeevne og højere hastighed end billige alternativer. Det skyldes dels, at de har bedre hardware, der er optimeret til at håndtere store mængder trafik, og dels brugen af avancerede caching-teknologier, der gør det muligt at levere indholdet hurtigere til besøgende.
- Support: Premium-webhoteller tilbyder ofte bedre support end billige webhoteller. Du kan forvente at få adgang til et dedikeret supportteam, der effektivt kan hjælpe dig med at løse eventuelle problemer eller spørgsmål, når de opstår. Billige webhoteller vil ofte have et lavere support-niveau, og du kan være nødt til at vente længere tid på at få svar på dine spørgsmål eller udbedret dit problem.
- Funktioner: Premium-webhoteller tilbyder ofte flere avancerede funktioner end de billige løsninger. Det kan bl.a. omfatte automatiske backups, udbygget sikkerhed, integreret caching og mulighed for at skalere op, hvis trafikken til din hjemmeside øges. Billige webhoteller tilbyder ikke nødvendigvis disse funktioner eller kræver typisk et gebyr for at få afgang til dem.
- Pris: Selvfølgelig er den mest åbenlyse forskel mellem billige webhoteller og premium-løsninger, at selve prisen er forskellig. Premium-udbydere som fx Kinsta vil naturligvis være dyrere. Men du får til gengæld også meget mere for pengene - herunder bedre ydeevne, support og funktioner. Årsagen til, at vi hos Kursusfabrikken har valgt en premium-løsning, er kort fortalt, at det giver bedst mening for vores hjemmeside med den trafikmængde, vi rent faktisk har.
I sidste ende vil valget mellem et billigt webhotel og et premium-orienteret alternativ afhænge af dine individuelle behov og dit konkrete budget. Hvis du har et lille website med lavt trafikniveau, kan et billigt webhotel være yderst velegnet. Hvis du derimod har et større website med massiv trafik, eller hvis du har behov for flere og mere avancerede funktioner samt udvidet support, kan det være en god idé at vælge en premium-løsning såsom Kinsta.
Vælg et webhotel med 1-click installation af WordPress
Et godt råd her på falderebet: Sørg altid for, at dit valgte webhotel har 1-click installation af WordPress. 1-click installation af WordPress forsimpler processen med at installere WordPress på en webserver - kun vha. af ét enkelt klik. Dette er altså en hurtig og super nem måde at oprette et WordPress-website på.
For at bruge 1-click installation logger du typisk ind på kontrolpanelet hos dit webhotel. Herfra finder du mulighed for at installere WordPress. Når du klikker på installér-knappen, tager webhotellets system sig automatisk af resten. Du kan således roligt læne dig tilbage, imens WordPress installeres på din server. Du skal dog lige indtaste et brugernavn, en e-mailadresse og en adgangskode.
1-click installation er designet til at gøre opstart med WordPress nemt for folk, der ikke er fortrolige med de tekniske aspekter ved opsætningen af et website. Det er bekvemt valg, hvis du gerne vil undgå at bruge for meget tid på at rode rundt med serverkonfigurationer og softwareinstallationer – ja kort sagt: Det virker bare!
Det er dog vigtigt at nævne, at 1-click installation ikke inkluderer processen med at opsætte og konfigurere et WordPress-website. Denne del skal du stadig selv stå for at få gennemført, når installationen er færdig - og det er netop her, vores kursus i WordPress kommer i spil.
På vores WordPress-kursus lærer du at opbygge, redigere og vedligeholde en hjemmeside i WordPress. Så hvis du ønsker markedets formodentlig bedste introduktion til WordPress - faciliteret af vores dygtige udviklere og undervisere - kan du med fordel læse mere om og deltage på kurset i WordPress her.
Go' fornøjelse og held og lykke med dit WordPress-eventyr!