facebook1pximg
Kursusfabrikkens logo
Kontakt
Kursusfabrikkens blog

Hvilket CMS system skal jeg vælge?

CMS system

Skal du i gang med at opbygge en hjemmeside? Og ved du ikke helt, hvor du skal starte i forhold til valg af platform? Så læs med her, hvor vi præsenterer de mest brugte CMS systemer og deres forskellige muligheder. I indlægget kan du finde svar på, hvilket CMS system du skal vælge.

Et Content Management System (CMS) bruges til at designe, publicere og styre en hjemmeside.

Med et CMS er det muligt for alle uden programmeringsbaggrund at opbygge en hjemmeside, helt uden brug af kodning. Brugervenligheden er i højsædet, og via skabeloner og moduler kan du nemt tilføje og vedligeholde indholdet på hjemmesiden.

Når du skal finde ud af, hvilket CMS system du skal vælge, er det for det første vigtigt at få afklaret, hvilke behov I som virksomhed har, og hvilke krav der bliver stillet til den hjemmeside, der kommer ud i den anden ende.

Har virksomheden brug for en stor og kompleks hjemmeside? Eller er behovet nærmere en mere simpel hjemmeside, der er let at opdatere og holde ved lige?

open source vs closed source
Åben Software eller Lukket Software

Open Source CMS og Closed Source CMS

Overordnet kan CMS inddeles i Open Source og Closed Source.

Et Closed Source CMS ejes af en kommerciel virksomhed, og brugerne har ikke adgang til den bagvedliggende programmeringskode. Det er derfor kun ejeren og personer med særlig tilladelse, der kan opdatere og udvikle på systemet. Som bruger betales licens til ejeren.

Eksempler på Closed Source er: Dynamicweb og Sitecore.

Modsat har udviklerne bag et Open Source CMS stillet programmeringskoden frit tilgængelig, så designere og udviklere har mulighed for at bruge programmet og hele tiden udvikle ny software til glæde for alle brugere.

Det betyder blandt andet, at der i Open Source findes mange forskellige temaer, moduler og plugins, som gør det muligt at opnå det ønskede udseende og funktionalitet.

I Open Source betales der ikke licens. De eneste udgifter vil være til domænenavn, hosting af webhotel, og hvis man vælger et betalt tema.

Eksempler på Open Source programmer er WordPress, Drupal, Joomla, Magento og Umbraco.

I det følgende tager vi udgangspunkt i Open Source programmerne, så du kan finde frem til, hvilket CMS-system, du skal vælge.

Hvilket CMS-system skal jeg vælge?

Der findes et hav af forskellige CMS systemer at vælge imellem. Nedenfor giver vi en kort introduktion til fem forskellige CMS.

CMS markedsandele
Populære CMS-systemer

WordPress

WordPress er verdens mest populære CMS med en markedsandel på 58,4 %.

WordPress

Systemet bruges på over halvdelen af verdens CMS-sider, og dets popularitet stiger med hver opdatering.

Til WordPress findes et bredt udvalg af gratis udvidelser og et meget brugervenligt interface. Platformen henvender sig især til små og mellemstore virksomheder, som ønsker et flot resultat inden for en overskuelig tidshorisont samt en side, der er nem at holde ved lige.

Med WordPress er det muligt at udbygge siden ved hjælp af plugins, så hjemmesiden får præcis de funktioner, du har behov for.
WordPress er uden tvivl det system, vi vil anbefale, hvis du ikke har programmeringserfaring og gerne vil sikre de bedste forudsætninger for at opnå et flot resultat.

Hvis du vil vide mere om WordPress, kan du læse vores guide til WordPress. Vi tilbyder også et kursus i WordPress, hvis du gerne vil hjælpes sikkert fra start. Du kan læse mere om dagskurset i WordPress her.

Drupal

Med en markedsandel på 4,8 % er Drupal det 3. mest brugte CMS.

Drupal

Drupal er blandt de stærkeste Open Source CMS. Det betyder samtidig, at systemet er langt mere avanceret og teknisk, sammenlignet med f.eks. WordPress og Joomla.

Drupal henvender sig mest til erfarne webudviklere og er derfor ikke det oplagte valg for nybegyndere.

Joomla

Joomla er det 2. mest anvendte system efter WordPress med en markedsandel på 7,2 %.

Joomla

Teknisk er Joomla en ’mellemting’ mellem WordPress og Drupal. Det kræver ikke helt så meget teknisk erfaring som Drupal, men er mere komplekst end WordPress.

Platformen kan både bruges til almindelige og indholdstunge hjemmesider og er særligt godt til sociale netværk og større webshops. Hvis man aldrig har arbejdet i programmet før, kræver det tid og tålmodighed at komme i gang.

Magento

Magento er et CMS bygget til e-commerce og står i dag som en af verdens største e-handelsplatforme.

Magento

Systemet er tilgængeligt i to varianter, en simpel og gratis platform og en betalt udgave, hvor support og træning er inkluderet.

Når en Magento side skal udvikles, kan det både gøres gennem gratis og betalte udvidelser. Der er altså noget for alle. Indlæringsperioden for Magento er længere end for andre systemer, og det kræver mere kendskab til kodning og IT end f.eks. WooCommerce, der er WordPress’ webshop-løsning.

Umbraco

Med Umbraco får du et brugervenligt system, der er forholdsvis let at lære, hvis du har flair for programmet.

Umbraco

Systemet kræver dog flere udviklingstimer og en større forståelse for HTML sammenlignet med WordPress. Men det giver også gode muligheder for, at du kan tilpasse systemet til netop dine behov.

Umbraco egner sig godt til hjemmesider som f.eks. intranet og ekstranet samt til sider med mange administratorer.

Kom godt i gang med din hjemmeside

Til dig, der skal lave en hjemmeside for førte gang, vil vi foreslå, at du bruger WordPress.
WordPress er det mest brugervenlige og anvendte Open Source CMS i verden. Tidligere udbød vi et bredere kursus kaldet "Kursus i hjemmeside og webdesign", som nu er overtaget af vores WordPress kursus, da det er mere konkret og håndgribeligt for den enkelte og virksomheden bag. Ved hjælp af utallige temaer og plugins kan du opbygge en hjemmeside, der matcher præcis dine behov.

Seneste udgivelser på Kursusfabrikkens blog
Kursusfabrikken ApS