Hvis du har arbejdet med WordPress, er du med sikkerhed stødt på betegnelsen ACF - også kendt som Advanced Custom Fields. Men hvad er det egentlig for en størrelse, og hvordan kan det hjælpe dig med at forbedre din hjemmeside?
I dette blogindlæg vil vi udforske ACF og se nærmere på de vigtigste funktioner, samt hvordan det kan gøre din WordPress-hjemmeside mere fleksibel og dynamisk.
Med andre ord: Vi lærer dig at svinge ACF-tryllestaven over din hjemmeside, så dit fremtidige indholdsarbejde bliver både nemmere, hurtigere og sjovere.
God læselyst!
Hvad er Advanced Custom Fields?
ACF er et WordPress-plugin, der giver dig mulighed for at tilføje brugerdefinerede felter til dine WordPress-aktiver, herunder sider, indlæg og selvudviklede Custom Post Types. Disse felter kan dække over alt lige fra tekstbokse og valgmuligheder til billed-uploadere og meget mere. Med ACF kan du skræddersy dit indhold og præsentere det på en mere dynamisk og interaktiv måde.
Men hvad betyder brugerdefinerede felter helt konkret? Lad os tage et eksempel.
Forestil dig, at du har en blog om madlavning, og du vil gerne inkludere opskrifts-informationer i hvert indlæg, du producerer til bloggen. Det kan hurtigt blive en langsommelig og repetitiv proces at skulle opbygge og tilpasse tekst, punkter og billeder til dette formål ved hvert eneste indlæg. Og det er netop her, ACF kommer ind i billedet.
Med ACF kan du nemlig oprette brugerdefinerede felter for eksempelvis ingredienser, tilberedningstid, sværhedsgrad, serveringsforslag eller lignende relevante indholdselementer. Dette giver dig mulighed for at præsentere al informationen på en ensartet og organiseret måde - på tværs af samtlige indlæg, der laver.
Kort sagt: ACF klarer alt det "hårde" og kedelige arbejde for dig. Når først du har oprettet de ønskede brugerdefinerede felter, bliver det legende let at producere visuelt appellerende indhold, der skaber blikfang og engagement.
Hvorfor bruge Advanced Custom Fields?
Vi får næsten mere lyst til at spørge: Hvorfor ikke bruge AFC?
Der er nemlig en lang række gode grunde til at anvende AFC i din WordPress-installation. Vi kan bl.a. nævne:
- Fleksibilitet: Med ACF kan du tilføje brugerdefinerede felter til dine indlæg, sider og brugerdefinerede indlægstyper. Dette giver dig en utrolig fleksibilitet ift., hvordan du præsenterer dit indhold. Dit kreative mulighedsrum bliver så at sige udvidet, og du kan lege med opsætningen som en anden "content-magiker".
- Brugervenlighed: ACF er super nemt og intuitivt at bruge. Du behøver ikke at have nogen programmeringserfaring for at kunne bruge det. Alt, du skal gøre, er at installere pluginnet og så oprette de ønskede felter. Og Volia! Nu kan du begynde at tilføje felter til dit indhold lige så tosset, som du vil.
- Tidsbesparelse: Med ACF kan du spare tid ved at automatisere processen med at tilføje brugerdefinerede felter til dit indhold. Du behøver ikke længere at skrive den samme kode igen og igen for hvert indlæg, du opretter. Tværtimod! Væk med det manuelle arbejde med at kopiere og kopiere og kopiere... Nu sker tingene langt mere automatisk, så du kan bruge din dyrebare tid på alt det sjove og kreative.
Ergo: Der er altså al god grund til tage et grundigt kig på ACF.
Sådan kommer du i gang med Advanced Custom Fields
Som sagt er en af de store fordele ved ACF, at det er forbundet med et taknemmeligt entry-level. Faktisk kan du gå til opgaven uden den store forhåndsviden og komme i gang nemt og hurtigt.
Først og fremmest skal du installere og aktivere pluginnet på din WordPress-hjemmeside. Derefter kan du begynde at oprette dine brugerdefinerede felter og tilføje dem til dit indhold. Hvis du har en større, hjemmeside som allerede er live, anbefaler vi naturligvis, at du øver dig på en test-hjemmeside først.
Men hvis du er en sand WordPress-entusiast, har du naturligvis allerede en backup klar i det tilfælde, at noget skulle gå galt. Og skulle uheldet alligevel være ude, kan du typisk tage det helt roligt: De fleste gode webhoteller tager nemlig automatisk backup hver dag. Men tjek det gerne efter for din egen sikkerheds skyld.
Nedenfor får du en trinvis guide til, hvordan du kommer i gang med ACF:
- Installation: Gør præcis, som du plejer ved installation af Plugins. Gå til "Plugins" i dit WordPress-dashboard og klik på "Tilføj ny". Søg efter "Advanced Custom Fields" og klik på "Installer nu". Når pluginnet er installeret, skal du klikke på "Aktiver".
- Oprettelse af brugerdefinerede felter: Gå til "Custom Fields" i dit WordPress-dashboard og klik på "Tilføj ny". Her kan du oprette dine brugerdefinerede felter. Du kan vælge mellem forskellige typer felter såsom tekst, tekstområde, nummer, afkrydsningsfelt, vælg, dato og tid, billede og fil. Du kan også vælge, hvor du vil have felterne vist - eksempelvis på bestemte sider eller i indlæg.
- Tilføjelse af brugerdefinerede felter til dit indhold: Når du har oprettet dine brugerdefinerede felter, kan du begynde at tilføje dem til dit indhold. Gå til det indlæg eller den side, hvor du vil tilføje felterne og scroll ned til "Custom Fields"-sektionen. Her kan du vælge de felter, du vil tilføje, samt indtaste den information, du ønsker vist.
- Webmasterens tur nu kan felterne inkluderes på en side. Optimalt gøres det vha. en skabelonbygger, men kan også gøres manuelt. Dette er super nemt, og de fleste Page Buildere kommer med udførlige vejledninger til netop dette. Vi har gode erfaringer med at implementere ACF på Elementor, Oxygen Builder, Bricks Builder og mange flere. Pænt sagt, kan alle de professionelle Page Buildere klare dette med bind for øjnene.
Nemt, hurtigt og lige til at gå til. Hvis du anvender et moderne Tema med Template skabeloner, kan du tilpasse siderne til at vise det dynamiske indhold helt automatisk. En smart funktion, som vi naturligvis lærer dig på kurser WordPress udvidet. Herunder dykker vi ned i Custom Post Types, som virkelig er en smart funktion der går hånd i hånd med Advanced Custom Fields.
Dyk dybere ned i ACF
Har du mod på mere ACF-trylleri?
Bare rolig - ACF er langt fra kun forbeholdt grundlæggende brugerdefinerede felter. Udvidelsen har også en række avancerede funktioner, der kan hjælpe dig med at skabe mere komplekse og interaktive hjemmesider.
Fx kan du bruge ACF til at oprette gentagende felter, ideelle at anvende til indhold bestående af flere dele - eksempelvis en liste over ingredienser i en opskrift. Eller du kan oprette fleksible indholdsfelter, som giver dig mulighed for at have forskellige typer indhold i det samme indlæg eller på samme side.
Derudover kan du bruge ACF til at oprette forholdsfelter, som giver dig mulighed for at linke indlæg sammen. En super nyttig funktion, hvis du har indlæg, der er relaterede til hinanden i en serie af blogindlæg.
Er du klar, parat til ACF-start?
Lad os lige afslutningsvis samle op på, hvad du nu har lært om brugen og potentialet af ACF.
ACF er et stærkt og brugbart værktøj, der kan gøre din WordPress-hjemmeside mere fleksibel og dynamisk. Med ACF kan du tilføje brugerdefinerede felter til dit indhold, hvilket giver dig mere kontrol over, hvordan dit indhold præsenteres. Uanset om du er en erfaren WordPress-bruger eller nybegynder, er ACF et plugin, der i den grad er værd at overveje at bruge til indholdsarbejde på din hjemmeside.
Så hvad venter du på?
Giv ACF et skud og oplev, hvordan det kan forbedre din WordPress-hjemmeside. Og husk: Ligesom med alt andet kræver det lidt øvelse at blive god til at bruge ACF. Hvis du søger hjælp og støtte til din læring med ACF, anbefaler vi, at du deltager på vores kursus WordPress udvidet, hvor du får praktisk erfaring med de mange funktioner på selve undervisningen.
Når du først har fået styr på Advanced Custom Fields, vil du formodentlig undre dig over, hvordan du nogensinde har kunnet klare dig uden. AFC er i hvert fald uden tvivl blandt vores favorit-plugins til WordPress.
Måske er du enig?