Din PHP-version betyder meget for, hvordan WordPress fungerer. PHP er det programmeringssprog, som WordPress er bygget på, og det har direkte indflydelse på, hvordan din hjemmeside kører. Hvis du bruger en forældet PHP-version, kan det føre til, at WordPress’ kernefunktioner, plugins og temaer ikke fungerer. Det kan føre til nedbrud eller små fejl på siden, som eksempelvis kontaktformularer som ikke sendes.
Når du anvender en opdateret version af PHP, vil din hjemmeside kører hurtigt og sikkert. Generelt sikrer anvendelsen af korrekte PHP versioner, at der ikke opstår kompatibilitetsproblemer, som kan påvirke hjemmesiden negativt.
Forskellen på PHP 5.6, 7.4, 8.1.
PHP-versionen, som din WordPress-hjemmeside kører på, har stor betydning for både ydeevne, sikkerhed og kompatibilitet med plugins og temaer. Ældre versioner som PHP 5.6 er forældede, mens nyere versioner som PHP 7.4 og 8.1 bringer store forbedringer. LAd os kort opsummere de 3 versioner, som alle repræsenterer det generelle aspekt i version PHP 5.x, PHP 7.x og PHP 8.x.
Vi tager udgangspunkt i PHP 5.6, 7.4, 8.1, da de er mest populære i Danmark.
PHP 5.6: En ældre version uden opdateringer
PHP 5.6 modtager sikkerhedsopdateringer eller forbedringer, og er dermed forældet. Du kan måske drive en hjemmeside på denne version alligevel, men du risikerer at udsætte din hjemmeside for sikkerhedsproblemer og nedsat hastighed. Mange plugins og temaer fungerer ikke længere korrekt med PHP 5.6, så undgå denne. Mange webhoteller har blokeret muligheden for at anvende versionen, fordi det er forkert at anvende PHP 5.x.
PHP 7.4: Minimumskrav for mange plugins
PHP 7.4 er versionen, som mange plugins og temaer minimum kræver. Ydeevne og sikkerhed er bedre, sammenlignet med PHP 5.6. Med PHP 7.4 kan du forvente, en hjemmeside som kører hurtigere og mere sikkert, samtidig med at de fleste plugins vil fungere uden problemer. Forvent at som årene skrider frem, vil kravet flyttes fra PHP 7.4 og til PHP 8.x.. Se hvordan et plugin viser om det er kompatibelt.
PHP 8.1: Generelt den anbefalede PHP version
PHP 8.1 er en af de nyeste version af PHP. Den giver forbedret hastighed, sikkerhed og nye funktioner, som gør din hjemmeside mere effektiv. Mange udviklere anbefaler at opgradere til PHP 8.1, da det sikrer kompatibilitet med de nyeste teknologier og reducerer svartider på din hjemmeside. Mange webhoteller anbefaler denne version til din WordPress hjemmeside.
Hvorfor er det vigtigt at opgradere PHP?
Nyere PHP-versioner forbedrer hastighed og øger ydeevnen. En opdateret PHP-version gør din WordPress-hjemmeside mere robust over for potentielle trusler.
Vær opmærksom på, at ikke alle plugins og temaer nødvendigvis er kompatible med de nyeste PHP-versioner. Især ældre plugins kan støde på problemer, når PHP opdateres, hvis de ikke længere modtager vedligeholdelse fra udvikleren. Du bør derfor altid teste din hjemmeside grundigt, før du skifter til en nyere PHP-version. Dette kan forhindre uforudsete fejl og nedbrud, som kan opstå på grund af inkompatibiliteter med ældre eller dårligt vedligeholdte plugins. Generelt bør du vælge plugins med omhu. Betalte plugins er ofte bedre vedligeholdt, da udviklerne har en større interesse i at sikre, at de fungerer med de nyeste versioner af både WordPress og PHP.
De fleste hostingudbydere tilbyder staging-miljøer til dette formål. Et staging-miljø er en kopi af din hjemmeside, som bruges til at teste PHP-opdateringer og andre ændringer uden at påvirke den live version af din side.
Skift af PHP-version kan nemt foretages via hostingplatforme som eks. Kinsta, hvor du kan opdatere din PHP-version med få klik. Husk dog altid at tage en backup eller anvende et staging-miljø, før du foretager ændringer. Test din hjemmeside grundigt for at sikre, at alt fungerer korrekt efter opdateringen.
Hvis du er usikker på, hvordan du håndterer backups og arbejder professionelt med en hjemmeside i WordPress, kan vores WordPress kursus hjælpe dig. Du lærer bl.a. om backups, webdesign og de generelle aspekter af det at være administrator på en hjemmeside.
Skift PHP-versionen i WordPress
Når du skal opdatere PHP-versionen på din WordPress-hjemmeside, skal du bruge dit webhotels kontrolpanel. Herfra kan du normalt ændre PHP-versionen med få klik. Som vist på billedet fra Kinsta, kan du nemt skifte PHP-version ved at vælge den ønskede version via knappen "Modify". Kinsta anbefaler PHP 8.1 for optimal sikkerhed og stabilitet.
Det er vigtigt at teste din hjemmeside, når du opdaterer PHP-versionen. Kinsta og andre webhoteller tilbyder staging-miljøer, hvor du kan teste ændringer uden at påvirke din live-hjemmeside. Når du er sikker på, at alt fungerer korrekt, kan du skifte PHP-versionen sikkert på din rigtige hjemmeside.
Mit webhotellet understøtter ikke PHP-versionen
De fleste webhoteller indstiller automatisk til den PHP-version, der er minimumskravet fra WordPress. De sikrer dermed, at din hjemmeside altid kører på en sikker og opdateret version af PHP. WordPress kræver som minimum PHP 7.4, men nyere versioner som 8.0 og 8.1 anbefales for at sikre bedre ydeevne og sikkerhed.
Du kan finde mere information om WordPress’ officelle minimumskrav til PHP-versioner.
Hvis dit webhotel ikke understøtter en ældre PHP-version, skyldes det typisk, at PHP-versionen er erklæret forældet. Webhotellet ønsker at beskytte deres servere og dine data, mod de sikkerhedsrisici en gammel versioner indebærer. Kort forklaret skyldes det, at de ældre PHP-versioner modtager ikke længere sikkerhedsopdateringer, hvilket gør dem sårbare over for hackerangreb og trusler.
Hvis din hostingudbyder ikke tilbyder en opdatering til en nyere PHP-version, bør du kraftigt overveje at skifte til et andet webhotel. Dette er et tegn på, at din udbyder er forældet og ikke følger med i udviklingen. Tænk på din hjemmesides sikkerhed og ydeevne!