Den gode MUS samtale

En MUS samtale, også kendt som en medarbejderudviklingssamtale, spiller en vigtig rolle i et sundt og produktivt arbejdsmiljø. For både leder og medarbejder kan en vellykket samtale åbne op for dialoger om nye muligheder, skabe klarhed omkring arbejdsopgaver og styrke engagementet på tværs af arbejdsgruppe og organisation.

Denne artikels har til formål at skabe en god samtale, uanset om du er leder eller medarbejder. Vi ønsker at du får mest muligt ud, af din næste MUS samtale. Ved at arbejde struktureret, målrettet og planlæggende med en MUS samtale, dannes fundamentet for et stærkere arbejdsmiljø, med samarbejde og trivsel. Så uanset om du er leder eller medarbejder, kan en MUS samtale berige din position.

MUS samtale

Link til artiklens indhold

    Hvad er en mus samtale?

    En mus samtale er en formaliseret udviklingssamtale mellem medarbejder og nærmeste leder. Formålet er at fremme medarbejderens trivsel, udvikling og arbejdsområde, i henhold til individet og organisationens interesser.

    Med samtalen får både leder og medarbejder mulighed for åbent at tale om nuværende opnåede resultater, motivation, ønsker til fremtiden og relation til kollegaer og arbejdsplads. Rammerne og den afsatte tid tillader, at samtalen kommer i dybden, fremfor blot at være en løs snak henover skrivebordet på en travl arbejdsdag.

    Med en god samtale, går begge parter hver til sit med dybere forståelse for hinanden. Der er sikret klarhed omkring medarbejderens opgaver, udviklingspotentiale, motivation og engagement. En afklaring som hjælper med at forebygge konflikter og styrker relationen mellem medarbejder og leder.

    En god udviklingssamtale er tillidsbaseret, og begge parter får mulighed for at drøfte forventninger, behov og ambitioner, så både individet og virksomheden udvikler sig i en positiv retning.

    MUS samtalen som leder

    Som leder er det afgørende at tage sig tid og udvise ansvar for forberedelsen til en mus samtale. Forberedelsen indebærer, at du overvejer relevante spørgsmål til MUS samtalen og sætter dig ind i medarbejderens arbejdsopgaver, trivsel og tidligere udviklingspunkter.

    En god forberedelse til kommende MUS samtaler, vil sikre klar og tydelig dialog, med plads til både ros, konstruktiv feedback og nye udviklingsmuligheder for din medarbejder.

    For at opnå en god samtale, er det nyttigt at skabe et trygt rum og udarbejde åbne spørgsmål, med mulighed for til at medarbejderen kan besvare og føler sig hørt. Ved at tage ejerskab over MUS samtalen og udvise ægte interesse for medarbejderens situation og dialog, kan du skabe grobund for øget motivation, større arbejdsglæde og personlig vækst. Og intet er jo smukkere, som leder, end at se sine medarbejdere blomstre.

    Hvis du synes, at samtaler som disse kan føles uvante, eller hvis du gerne vil blive endnu skarpere som leder, kan et kursus i ledelse være en værdifuld investering i dig selv. Et kursus kan klæde dig på med konkrete værktøjer til effektiv ledelse, samt give dig indsigt i relevante regler og strategier, som du kan bruge både i den daglige drift og i udviklingen af medarbejdere.

    Lederens spørgsmål til MUS samtaler

    Hvis du står som ny leder og skal afholde din første MUS samtale, kan det nemt virke overvældende. Hvor skal du starte, og hvad skal du spørge om?

    Det vigtigste er at fremme en åben og ærlig dialog, hvor du viser interesse og nysgerrighed overfor medarbejderen. Herunder finder du eksempler på konkrete spørgsmål, som kan bruges til at lede en udviklingssamtale og få en konstruktiv snak om fremtid, trivsel og ambitioner.

    • Hvilke opgaver og resultater er du særligt tilfreds med fra den seneste periode?
    • Er der områder, hvor du ønsker større ansvar?
    • Er der områder, hvor du føler behov for støtte?
    • Hvordan oplever du dit samarbejde med kollegaerne?
    • Hvordan oplever du dit samarbejde med mig som leder?
    • Hvilke personlige mål kunne du tænke dig at arbejde med i kommende periode?
    • Hvilke faglige mål kunne du tænke dig at arbejde med i kommende periode?
    • Har du forslag til, hvordan vi i fællesskab kan forbedre arbejdsmiljøet?
    • Har du forslag til, hvordan vi i fællesskab kan forbedre dine arbejdsopgaver?

    Download MUS samtale skema

    Vi har udviklet et simpelt MUS samtale skema , som kan skabe en stærk og værdifuld samtale med fokus på refleksion, motivation og fælles retning. Skemaet er let at udfylde, men samtidig grundigt nok til at sikre, at både medarbejder og leder kommer godt omkring de vigtigste emner.

    Undgå at påtvinge udfyldelse hos din medarbejder, men anvend det til at skabe struktur for samtalen og sikrer, at dialogen bliver både ærlig og fremadskuende. Hvis medarbejderen ikke ønsker at udfylde skriftligt, kan du naturligvis blot anvende det direkte til mødes som værktøj til din spørgeramme.

    Du kan downloade skemaet gratis. Det er opsat i et Worddokument, så du let kan tilpasse og justere yderligere. Skemaet er inddelt i overskuelige sektioner med spørgsmål til medarbejderen og plads til aftaler, refleksion og opfølgning. Til sidst i skemaet er der også relevante spørgsmål, som medarbejderen kan stille lederen – så samtalen bliver en reel dialog.

    Download gratis mus samtale skema
    Download gratis vores MUS samtale skabelon. 2 sider i Word, med relevante spørgsmål til dine medarbejdere.

    MUS samtalen som medarbejder

    Som medarbejder er en MUS samtale en værdifuld mulighed for at komme til orde, præge egen udvikling og sætte konkrete mål for fremtiden. Du bør huske, at samtalen ikke kun afholdes for lederens skyld, men også for din egen.

    Mange arbejdspladser har krav om mus samtale. Den årlige samtale har til formål at sikre, at alle medarbejdere føler sig set, hørt og inddraget i virksomhedens udvikling. Og giver dig en unik mulighed for at indgå i faglig og personlig udvikling i enrum med din nærmeste leder.

    En god leder vil forberede sig forud for samtalen, hvilket du med fordel også kan gøre. Brug derfor tid på at reflektere over, hvad du ønsker at opnå, hvordan du oplever dit arbejde, og øvrige emner som du mener vil være værdifulde at drøfte. Du kan således have medindflydelse på samtalen og sikre at dialogen bliver meningsfuld og bidrager til din personlige udvikling.

    En god samtale kræver ærlighed og lyst til at engagere sig, både som medarbejder og leder. Så hvis nogle ting kan være svære at få sagt, kan du med fordel skrive dem ned. På den måde kan det blive nemmere at tvinge sig selv til orde, om de svære emner.

    Du bør anskue MUS samtalen, som meget mere end blot en rutinemæssig udviklingssamtale. Det er et strategisk redskab som sikrer, at du og lederen forstår hinanden. Det kan styrke jeres samarbejde og skabe varig værdi for dig og din arbejdsplads.

    Medarbejderens spørgsmål til MUS samtaler

    Om det er din første MUS-samtale, eller du har deltaget i mange før, kan samtalen vække både spænding og nervøsitet. Det er helt naturligt. En MUS samtale handler trods alt om dig, din trivsel, dine opgaver og din udvikling. Og det kan godt føles lidt sårbart, at sætte ord på det hele.

    Men samtidig er det en værdifuld mulighed for at stoppe op og reflektere. Hvad fungerer godt? Hvad kunne blive bedre? Og hvad ønsker du for din fremtid i jobbet?

    Vi har nedenfor samlet nogle spørgsmål, som du kan overveje at stille din leder. Det er jo en samtale, så husk at du også må stille spørgsmål den anden vej.

    • Hvordan ser du min rolle i teamet?
    • Er der arbejdsområder, hvor du tænker, jeg kan tage mere ansvar eller bidrage anderledes?
    • Har du forslag til, hvordan jeg kan udvikle mig fagligt i den kommende periode?
    • Hvordan ser du mine styrker – og hvordan kan jeg bruge dem mere aktivt i hverdagen?
    • Er der noget, du savner eller efterlyser i mit samarbejde med dig eller teamet?
    • Hvilke muligheder ser du for min udvikling på længere sigt. Eks. nye opgaver, roller eller kurser?
    • Er der noget, du gerne vil have mere feedback på fra min side. Eks. ledelse, kommunikation eller andet?

    Fælles mål om en god samtale

    Uanset om du er leder eller medarbejder, skal du huske at begge parter ønsker en god samtale, hvor emner kan drøftes åbent, ærligt og respektfuldt. Husk at bidrage positivt til at skabe en god MUS samtale, det lønner sig både menneskeligt og professionelt.