facebook1pximg
Tlf: 61 66 76 28
kursusfabrikken logo
Kurser
search icon
Kursusfabrikkens blog

Videoansøgning

Videoansøgning

Videoansøgninger bliver fortsat mere populære i jobsøgningen.

Flere og flere virksomheder efterspørger videoansøgninger – enten som et supplement til ansøgningen eller i stedet for den skriftlige ansøgning. Simpelthen fordi, at det efterlader et langt bedre indtryk af, hvem ansøgeren er.

Skal du søge et job, hvor der skal vedlægges en video? Eller vil du gerne bare supplere din ansøgning med en stærk præsentationsvideo. Så læs med her.

Vil du vide mere om nye former for jobsøgning? Hent vores guide til "Moderne jobsøgning" her!

find job sociale medier
1

Videoansøgning: Øvelse gør mester

Når du skal lave en videoansøgning, er det vigtigt, at du forbereder dig ordentligt.

Det kan godt være, at du har lyst til at tænde kameraet med det samme og fortælle løs. Men forberedelse er alfa og omega, hvis du vil lave en god, struktureret og inspirerende video.

Det kan også være, at du faktisk synes, at det er en stor mundfuld at stå foran kameraet og skulle præsentere dig selv. Øvelse gør mester. Jo flere gange du øver, jo mere naturligt vil det føles, når du står foran kameraet.

Men det må selvfølgelig ikke blive så indøvet, at det virker som om, at du bare står og læser op.

2

Hvad skal videoen indeholde?

Der er forskel på, hvilket indhold du skal have med i videoen, afhængigt af udgangspunktet.

Hvis virksomheden direkte har bedt om en videoansøgning i stedet for en skriftlig ansøgning, kan du selvfølgelig lave en video med det indhold, du ellers ville have haft med i din skriftlige ansøgning.

Men hvis det er dit eget ønske at medsende en video, skal videoen gerne give noget ekstra.

Uanset hvad, skal du altid huske at tænke formatet ind i det. Med video har du nemlig helt andre muligheder for at præsentere dig selv og dine kompetencer.

Søger du f.eks. et job som projektleder, skal du ikke bare nøjes med at sige, at du er dedikeret og struktureret. Vis det! Vis tidligere projekter og projektstyringsredskaber, du har brugt. Vis, hvordan du kan tage det med ind i den nye virksomhed – og hvorfor de netop har brug for dig.

Video giver bare nogle andre muligheder, som du er nødt til at udnytte.

3

Hvordan skal du opbygge din video?

Uanset hvad, er motivation et nøgleord.

Brug videoen til at fortælle: Hvad din motivation er for at søge stillingen? Hvad kan du bidrage med? Vær levende og udvis begejstring for jobbet – det vil med garanti smitte af på dem, der ser videoen.

Din videoansøgning kunne f.eks. bygges sådan her op:

 • Varighed:
  • 2 minutter (hvis det er i stedet for en skriftlig ansøgning)
  • 45 sekunder (hvis det er som supplement)

Opbygning:

 1. Åbning: Præsenter dig selv – helt kort
 2. Motivation: Hvorfor søger du jobbet?
 3. Match: Hvordan matcher dine kompetencer med jobbet?
 4. Medarbejder: Hvad kan du bidrage med i virksomheden?
 5. Privat: Hvem er du privat? Gerne lidt sjove/anderledes oplysninger
 6. Kontakt: Kort opfordring til kontakt
4

Storyboard - til den gode video

Hvis du vil hjælpe dig selv bedst muligt, vil vi til enhver tid anbefale, at du laver et storyboard for din video. Det behøver bestemt ikke at være noget vildt og fancy.

Du kan f.eks. bruge ovenstående punkter som inspiration, hvor du kan skrive, hvad du skal sige ud fra hvert punkt. På den måde får du et manuskript, som du kan øve dig på og støtte dig til, når du begynder at optage din video.

Jo bedre forberedt du er, jo nemmere bliver det at skyde videoen.

Sig dit manuskript højt mange gange, så ordene ligger godt i munden. Sørg for, at alle sætninger er mundrette og gerne korte, så dit budskab står tydeligt frem.

5

Den personlige vinkel

Når du laver en video, skal din personlighed skinne igennem. Hvis du er nervøs foran kameraet, så bare bliv ved og bliv ved med at optage og snakke.

Jo flere gange du er på, jo mere naturligt vil det være.

Derudover er det også godt, hvis du kan fokusere på personlighedstræk og oplysninger, der viser og fortæller, hvem du er. Så virksomheden sidder tilbage med et klart og tydeligt billede af, hvem du er som person.

Hvis du f.eks. er kreativ og søger et job som grafisk designer, så lad være med bare at sige; ”Jeg er meget kreativ”. Du kan i stedet sige;

”Jeg er en klovn til regneark, og leder altid efter mine nøgler. Jeg lever i nuet og kan finde 50 motiver og vinkler i et bæger popcorn”.

Gør noget, der giver din video lidt spræl og viser, hvem du er. Virksomhederne vil mærke og se din personlighed i din videoansøgning. Slap af, vær dig selv og vis engagement.

Ta’ tøj på, som du ville tage på på arbejde og undersøg evt., om der er en bestemt dresscode i virksomheden. Søger du f.eks. job som receptionist på et hotel, nytter det ikke noget at optage videoen fra sofaen med morgenhår og joggingtøj. Det er selvfølgelig sat på spidsen, men du forstår pointen.

6

Hvordan kommer du i gang med din videoansøgning?

Du har styr på dit storyboard, dit manuskript og din påklædning. Du har øvet og øvet og er klar til at filme. Men. Hvordan sikrer du, at du også får det professionelle resultat, du søger?

Du kan selvfølgelig ikke lave en 100 % professionel produktion, der er filmet med det bedste udstyr på markedet. Og det er slet heller ikke meningen.

Men der er nogle fundamentale elementer, du skal have styr på, inden du kan filme din videoansøgning. Du skal f.eks. have styr på:

 • Lyd
 • Indstilling af kamera
 • 5 sekunders reglen
 • Struktur
 • Grafik

I vores blogindlæg kan du finde råd og hjælp til, hvordan du kan lave gode videoer. Læs f.eks. vores indlæg om ”Videomarkedsføring", hvor du kan blive klogere på opsætning, lyd, indstilling af kamera m.m.

Du kan også læse dette blogindlæg om video, hvor mange af vores råd og principper også gælder for videopræsentationer til ansøgninger.

God fornøjelse med din videoansøgning!

Brug for nye kompetencer og ny viden?

Hvis du er jobsøgende, har du mulighed for at søge om at deltage på en 6 ugers uddannelse, som kan blive betalt gennem din a-kasse eller dit jobcenter.

Har du spørgsmål til det praktiske? Vi sidder klar til at hjælp; Kontakt os her!

Du kan også se vores udbud af 6 ugers uddannelser lige her!

Sociale medier - SoMe Manager
Digital markedsføring
E-handel
Kommunikation i praksis
Seneste udgivelser på Kursusfabrikkens blog
Kursusfabrikken ApS