facebook1pximg
Kursusfabrikkens logo
Kontakt
Kursusfabrikkens blog

Hvad er HTML og CSS?

Hvad er html og css

Ved første øjekast kan HTML og CSS virke som volapyk for de fleste. Men ligesom med sprog er der en mening med strukturen.

I dette indlæg svarer vi på spørgsmålet: Hvad er HTML og CSS?

De klassiske spørgsmål til HTML og CSS

Hvad er HTML?

HTML står for HyperText Markup Language. Det er en standardiseret markeringssprog, der bruges til at opbygge og strukturere websider ved hjælp af tags og elemente

Hvad er CSS?

CSS står for Cascading Style Sheets. Det er et stilarkssprog, der bruges til at styre layoutet, udseendet og designet af websider. CSS giver mulighed for at ændre farver, skrifttyper, placering af elementer og meget mere.

Er HTML kode?

HTML står for HyperText Markup Language. Det er en standardiseret markeringssprog, der bruges til at opbygge og strukturere websider ved hjælp af tags og elementer. HTML giver mulighed for at definere, hvordan indholdet på en webside skal præsenteres, og det bruges til at skabe struktur og formatering for tekst og medier på internettet. HTML beskriver ikke programmeringslogik som kode, men snarere den visuelle og strukturelle organisation af indholdet på en webside.

Hvordan laves HTML linjeskift?

I HTML kan du oprette linjeskift ved at bruge "<br>"-tagget. Dette tag indsætter en enkelt linjeafstand mellem tekstelementer. For at opnå flere linjeskift kan du gentage tagget efter behov. Dette er nyttigt, når du ønsker at organisere indholdet på din webside for bedre læsbarhed eller struktur.

Hvordan laves en skillelinje i HTML?

En skillelinje i HTML kan oprettes ved brug af "<hr>"-tagget. Dette tag indsætter en vandret streg på din webside for at adskille indhold eller skabe en visuel opdeling. Du kan tilpasse udseendet af skillelinjen ved hjælp af CSS-stilarter som farve, tykkelse og stil. Skillelinjer er nyttige, når du ønsker at markere en overgang mellem sektioner eller skabe visuel balance på din webside.

Hvad er HTML?

HTML er en forkortelse for Hyper Text Markup Language. Skåret helt ind til benet er det den grundlæggende struktur og konstruktion af en hjemmeside.

HTML er bygget op af to typer ‘tags’:

Et ‘åbningstag’ som består af <"tagnavn" >
Imellem disse skal du skrive det tagnavn, du gerne vil konstruere.
Et ‘lukketag’, som indikeres ved at sætte et “/” foran dit tagnavn.
Det kan for eksempel være, at du skal kode en hovedoverskrift, også kaldet h1. En hovedoverskrift skrives med HTML kode sådan:

<h1>dette er en hovedoverskrift</h1>

Der findes selvfølgelig et hav af forskellige tags, som du stille og roligt tillærer dig, når du kommer i gang med din HTML kodning.
Hvis du er i tvivl om, hvilket HTML tag du skal bruge, er siden w3schools.com et uundværligt opslagsværk.

Ud over overskrifts-tag er nogle af de mest anvendte:

Afsnit: <p>
Linjeskift: <br/>
Link: <a href="dinhjemmeside">
Fed: <strong>
Kursiv: <em>

Hvad er CSS?

CSS står for Cascading Style Sheets.

Hvor HTML er den grundlæggende konstruktion og struktur af din hjemmeside, er CSS det, som gør det muligt at ‘style’ hjemmesidens udtryk, altså ændre farve, tekststørrelse, afstande osv. HTML kode uden CSS ville altså se rimelig kedeligt ud.

CSS koder er bygget op sådan, at du udvælger det stykke HTML, du vil style, og herefter bruger de såkaldte ”Tuborg-klammer”, som ser sådan her ud {}.

Inden for ”klammerne” vælger du så, om det eksempelvis er farven, teksttypen eller placeringen, du vil ændre. Et stykke CSS kode, hvor du ændrer farven på en h1-overskrift til rød, ser f,eks. sådan her ud:

h1 { color: red;}
Der findes, ligesom med HTML tags, massevis af muligheder for at style med CSS.

Hvis du arbejder med webdesign og hjemmesider, er det en rigtig god idé at have en forståelse for både HTML og CSS. Det er nemlig svært at undvære, selvom du laver din hjemmeside gennem et brugervenligt CMS som f.eks. WordPress.

Kom i gang med HTML og webdesign!

Vil du have styr på HTML og CSS? Vi udbyder som skræddersyet forløb et kursus i HTML.

Alternativt er der er heldgivs sket stor udvikling, og de færeste skal i dag bruge HTML og CSS. Vi anbefaler dig derfor i stedet et kursus i WordPress, hvor du lærer at anvende det mest anvendte CMS på verdensplan. Det betyder, at du uden brug af kode kan lave en flot og professionel hjemmeside.

Seneste udgivelser på Kursusfabrikkens blog
Kursusfabrikken ApS