facebook1pximg
Kursusfabrikkens logo
Kontakt
Kursusfabrikkens blog

Guide til Photoshop: Introduktion til fritlægning

Guide til Photoshop Introduktion til fritlægning
At fritlægge i Photoshop er en disciplin, som tager tid at mestre. Men efter denne introduktion til de grundlæggende værktøjer kan du roligt kaste dig ud i det. I guiden vil vi præsentere de vigtigste frilægningsredskaber. Vi vil også introducere dig til fritlægning med masker og forklare, hvorfor masker er så gode at bruge til fritlægningsopgaver.

Har du lyst til at blive erfaren i Photoshop? Så er vores 2-dags kursus i Photoshop oplagt. Læs om kurset hereller tryk på billedet nedenfor:
photoshop kursus

Hvad er fritlægning?

Fritlægning går ud på, at du fjerner et eller flere objekter fra billedets baggrund, sådan at objekterne står alene tilbage. Der kan være mange forskellige grunde til at fritlægge. Det kan for eksempel være, at du har en webshop, hvor du gerne vil fjerne alt ’baggrundsstøj’, så produkterne fremstår skarpe og simple. Det kan også være, at du gerne vil have en person klippet ind på en anden baggrund.

Nedenfor kan du se et eksempel på et fritlagt billede, hvor objekterne er fjernet fra den oprindelige baggrund.
fritlagt billede
Når du fritlægger, kan du redigere direkte i det originale billede (hvilket på ingen måde kan anbefales), eller du kan fritlægge med masker, hvor du undgår at ødelægge originalbilledet.

Fritlægning med masker giver flere muligheder for at efterredigere og tilpasse fritlægningen, indtil resultatet er helt perfekt.

Hvad er en maske?

Den simple definition er, at en maske er din mulighed for at tilføje noget til en specifik del af et billede.

Masker kan forstås som et stykke mørk film, der pålægges det primære lag. Først når du laver hul i filmen, kan du se, hvad der gemmer sig inden under.

I Photoshop vil du typisk arbejde med to slags masker.

  1. Den første er layer mask (lagmaske), som bruges til generel redigering og fritlægningsopgaver.
  2. Den anden er clipping mask (udsnitsmaske), som klipper din udskæring ud fra et andet lag.

Inden vi kaster os ud i arbejdet med masker, er det først og fremmest vigtigt at forstå, hvordan masker fungerer. Som beskrevet styrer masker gennemsigtigheden af dit lag. Hvis vi atter bruger metaforen med et stykke sort film, er det først muligt at se, hvad der gemmer sig under filmen, når der laves huller i den. Er din film (maske) sort, kan du altså ikke se dit lag (laget er 0 % synligt). Hvis din maske er helt hvid, har du lavet så mange ”huller" i din film, at du kan se hele laget (laget er 100 % synligt). Ønsker du, at dit lag skal være gennemsigtigt, men ikke usynligt, kan du tegne med en grå farve på din maske. Den grå farve er et ”lille hul" i din film, som kan gøres stærkere og svagere, alt efter hvor tæt den grå farvenuance kommer på sort eller hvid.

  • Sort betyder 0 % synlighed
  • Grå giver en synlighed mellem 1 og 99 %, afhængigt af farvenuancen. Jo tættere farven er på sort, desto mindre synligt er dit lag. Jo tættere farven er på hvid, jo mere synligt er dit lag.
  • Hvid betyder 100 % synlighed
synlighed photoshop
Som tidligere beskrevet har du to muligheder for at arbejde med masker; layer mask (lagmaske) eller clipping mask (udsnitsmaske). Lad os først forklare, hvad layer mask er, og hvordan du arbejder med det.

Hvis du ikke allerede har erfaring med at bruge Photoshop, vil vi anbefale, at du først henter vores miniguide til Photoshop. Du kan finde miniguiden til Photoshop her!
miniguide photoshop

Layer mask (lagmaske)

Layer mask (lagmaske) kontrollerer gennemsigtigheden af det lag, som du har tilføjet det på. I modsætning til layer opacity (lagsopacitet), som kontrollerer gennemsigtigheden af hele laget, kan en maske kontrollere gennemsigtigheden af specifikke områder af dit lag.
layer opacity og layer mask
På billedet ovenfor er der skruet ned for synligheden med layer opacity (lagsopacitet) til venstre, mens billedet til højre har fået skruet ned for baggrundens synlighed, så manden og bjerget står tydeligere frem. Dette er muligt på grund af layer mask (lagmasken).

For at åbne layer opacity (lagsopaciteten) skal du blot dobbeltklikke på dit lag i lagoversigten, hvorefter boksen Layer Style (Lagtype) dukker frem. Hvis du ønsker at ændre din opacitet, skal du trække i slideren ud fra ”Opacity” (Opacitet), eller indtaste en ønsket værdi i procentfeltet, som er markeret i billedet herunder. Fordelen ved selv at indtaste en værdi er, at du kan gøre opaciteten ensartet og meget præcis på flere lag. Det kan dog være lige så godt at trække i slideren, indtil du har opnået den ønskede opacitet.
photoshop lag

Hvordan laver jeg en layer mask (lagmaske)?

Når du har fundet det lag, som du ønsker at tilføje en maske til, skal du blot markere laget og trykke på ”Add layer mask” (Tilføj lagmaske).
photoshop lager maske
Herefter tilføjes en maske til dit lag, som du nu kan male på med sort, grå eller hvid for at bestemme synligheden af dit lag. På billedet ovenfor er der tilføjet en layer mask (lagmaske), hvorefter der er blevet malet med sort oven på masken for at skjule noget af billedet – men uden at slette pixels.

Når du tilføjer en maske, vil den som standard være helt hvid, hvilket betyder, at dit lag er 100 % synligt. Hvis du er kommet til at foretage en markering på dit lag, inden du tilføjer lagmasken, vil du opleve, at masken bliver sort, med undtagelse af det område du har markeret.

Eksempel på layer mask

Eksempel på layer mask
Billedet til venstre er fint, men det ville tilføje noget ekstra til billedet, hvis der for eksempel var et fly på himlen. Vi har derfor fundet et billede af et fly, som vi lægger oven på billedet af bjerget.

Det har vi gjort ved først at tilføje en ny layer mask (Lagmaske). Derefter har vi valgt Brush Tool (Penselværktøj) og endelig farven sort.
photoshop mask
Når du begynder at male med sort på din maske, vil du se, hvordan billedet lidt efter lidt ”forsvinder”.

Dog bliver overgangen mellem de to lag ikke særligt flydende, da Brush Tool (penselværktøj) som standard har en Hardness (Hårdhed) på 100 %, hvilket betyder, at den maler med en 100 % mættet farve. Hvis du ændrer din Hardness (Hårdhed) til 0 %, vil du opdage, at overgangen til laget vil være langt mere flydende end før.
photoshop hårdhed
For at ændre din Hardness (Hårdhed) skal du højre klikke på et lag med Brush Tool (Penselværktøjet) og trække i slideren, som hører til Hardness. Skulle du komme til at male oven på flyet, så noget af det forsvinder, kan du rette det ved at male med hvid oven på din layer mask på det område, hvor flyet var. Det vil nu atter blive synligt, fordi du laver ”huller” i filmen lige der, hvor flyet er.

Clipping mask (udsnitsmaske)

Den anden mulighed for at arbejde med masker er clipping mask (udsnitsmaske). Clipping mask har som sådan ikke noget med layer mask (lagmaske) eller fritlægning at gøre. Det er blot et hurtigt og effektivt redskab til at lave et præcist udsnit af et lag, som du så kan påføre et andet. Grunden til, at det alligevel bør nævnes i denne sammenhæng, er, at arbejdet med masker kan gøre dit arbejde meget lettere, når du først har fanget essensen af det.

Eksemplet herunder viser, hvordan man hurtigt kan anvende en Clipping mask (udsnitsmaske).
photoshop clipping mask
Vi har to lag: En baggrund og noget tekst. Målet er at få tekstens fyld til at få samme farve som baggrunden. For at gøre dette, skal du i første omgang bytte rundt på lagene, så din baggrund ligger oven på din tekst. Det skal du gøre, fordi det er baggrunden, som vi ønsker skal være synlig som tekstens fyld. Nu højre klikker du på det øverste lag (baggrundsbilledet) og vælger Create Clipping Mask (Opret udsnitsmaske). Photoshop klipper nu i dit billede, så det tilpasses laget under.

Hvorfor ikke bare slette?

Du sidder måske og tænker, at arbejdet med masker er besværligt, når du bare kan slette dele af dit lag med Erase Tool (Viskelæderværktøj) og opnå det samme resultat. Men der er en meget god grund til, at du skal bruge masker frem for f.eks. Erase Tool.

Hvis du bruger sletteredskabet, ødelægger du pixels på dit lag. Pixels, som du aldrig får igen. Hvis vi holder masker op imod sletning, kan forskellen forklares ganske simpelt. Forestil dig, at du skal til en udklædningsfest, hvor du ønsker at klæde dig ud som et monster. Du har nu to muligheder. Den første mulighed er at gennemgå en plastikoperation, hvor du permanent ændrer dit ansigt, så du ligner et monster. Den anden mulighed er at tage en maske på. Vi kan nok hurtigt blive enige om, at plastikoperationen er en rigtig dårlig idé.

Forskellige fritlægningsredskaber

Nu har du lært det basale med arbejdet i masker, og vi kan derfor rette opmærksomheden mod nogle redskaber, som gør det nemmere for dig at fritlægge.

Når du ønsker at lave en skarp udskæring, kan det være svært at gøre udelukkende ved hjælp af Brush Tool (penselværktøj). Selvom Brush Tool er et effektivt redskab, er det også en smule upræcist.

I Photoshop er der en række markeringsværktøjer, som er mere brugbare til at lave en helt nøjagtig markering, inden du redigerer din maske med Brush Tool (Penselværktøj). Ved først at markere de områder, du ønsker at redigere, skal du ikke være nervøs for at fjerne elemeter, som ikke skulle redigeres.

Der findes fem basale fritlægningsredskaber, som er nemme at kontrollere og gode at bruge til dine første fritlægningsopgaver. Et lidt mere avanceret redskab til fritlægningsopgaver er Pen Tool (Penværktøj), som det varmt kan anbefales at prøve kræfter med, når du er blevet fortrolig med de øvrige redskaber.

Feather (Udtynding)

Fælles for alle fritlægningsredskaber er, at du, efter at have foretaget markering, kan tilføje en Feather (Udtynding). Det din Feather (Udtynding) gør er, at den gør dine kanter blødere, så overgangen mellem dine lag ikke bliver så hård. Feather (Udtynding) defineres ud fra pixels. Jo højere dit feather-tal (udtyndingstal) er, desto blødere bliver din kantovergang.

Du ændrer værdien af din Feather (Udtynding) oppe i topmenuen i Photoshop, medmindre du bruger Pen Tool.
photoshop udtynding
Hvis du bruger Pen Tool, vil der i stedet dukke en boks frem, hvori du kan ændre din Feather Radius (Udtyndingsradius).

Magic Wand Tool (Tryllestavsværktøj)

Magic Wand Tool er det første redskab, du bør stifte bekendtskab med. Magic Wand Tool vælger og markerer områder med ens farvenuancer, hvorefter du har mulighed for at fritlægge. Jo mere ensfarvede de farvenuancer, du markerer, er, desto mere præcis bliver din fritlægning.

Magic Wand Tool er godt til billeder med en nogenlunde ensfarvet baggrund. Består baggrunden af mange farver, kan det være besværligt at få en nøjagtig markering. På billedet nedenfor er baggrunden helt hvid, hvorfor det er muligt at lave en nøjagtig markering af baggrunden ved hjælp af Magic Wand Tool (Tryllestavsværktøj).
tryllestavsværktøj
Ved at klikke på din Layer mask (lagmaske) og male med sort, efter du har foretaget markeringen, vil baggrunden ”forsvinde”, og tigeren vil stå alene tilbage.

Quick Selection Tool (Hurtigt markeringsværktøj)

Ligesom Magic Wand Tool kan Quick Selection Tool markere områder med ens farvenuancer. Forskellen er dog, at markeringen med Quick Selection Tool også kan indeholde flere forskellige farvenuancer. Når du tegner din markering på dit lag med Quick Selection Tool, bestemmes din markering ud fra kontrasten i dit billedes farver. Er der en markant farveforskel mellem to områder, vil Quick Selection Tool typisk grænse sig op ad denne. Som det kan ses på billedet nedenfor, er leoparden markeret.
Photoshop leopard

Lasso Tool (Lassoværktøj)

Lasso Tool er et redskab, som foretager markeringer ud fra, hvad du markerer med fri hånd. Med andre ord skal du selv tegne det område, som du ønsker at markere.
photoshop lasso løve
Det kan være svært at lave en præcis markering, når du sidder med en computermus eller et pegefelt på en bærbar. Til gengæld er det hurtigt at foretage markeringer. Lasso Tool (Lassoværktøj) er derfor god at bruge, hvis man skal foretage en hurtig, og ikke nødvendigvis nøjagtig, markering af et objekt. Det kunne eksempelvis være en ensfarvet baggrund.

Polygonal Lasso Tool (Polygonlassoværktøj)

Polygonal Lasso Tool foretager linjerette markeringer. Du bestemmer, hvor markeringen skal være, men det er altså ikke muligt at lave en rund kurve. Redskabet er derfor mest egnet til at markere kantede motiver og til at foretage yderligere markeringer til en allerede lukket markering.
Photoshop grafisk tiger

Magnetic Lasso Tool (Magnetisk lassoværktøj)

Magnetic Lasso Tool foretager markeringer ved at søge kanterne tæt på det sted, hvor du tegner. Som det kan ses på billedet nedenfor, søger markeringen de sorte områder. Det er først og fremmest fordi, det er her, vi har tegnet med Magnetic Lasso Tool.
photoshop magnetic lasso tool

Pen Tool (Penværktøj)

Pen Tool er et mere avanceret redskab end de øvrige. Med Pen Tool kan du foretage meget præcise og professionelle markeringer og fritlægninger.

Pen Tool tegner med ”Anchor points” (ankerpunkter) rundt om dit objekt. Når du når hele vejen rundt, fuldfører du din ”Path” (Kurve) og får mulighed for bl.a. at foretage en markering. På billedet nedenfor er der anvendt Pen Tool (Penværktøj) til at foretage markeringen.
Photoshop Pen Tool
Der er først lavet Anchor points hele vejen rundt om katten, hvorefter kurven er afsluttet med en markering.

Pen Tool tegner på en helt bestemt måde, og det kræver mange timers øvelse, hvis du vil blive god til at bruge det. Det kan varmt anbefales at prøve Pen Tool, men lad være med at bruge for meget tid på det i starten.

Afsluttende

Fritlægning er en proces, som tager lang tid at mestre. Den bedste måde, at lære det på, er ved at kaste sig ud i det og ikke lade sig skræmme af store fritlægningsopgaver. Hvis du er interesseret i at lære mere om fritlægning og andre værktøjer i Photoshop, udbyder vi et to dages kursus i Photoshop. Hvis du allerede har erfaring med at arbejde i Photoshop, men gerne vil lære mere avancerede værktøjer og funktioner at kende, kan vi også anbefale vores dagskursus i Photoshop for øvede.

Held og lykke med dit fritlægningsarbejde!

P.s. Husk også vores miniguide til Photoshop, som du kan hente ved at klikke på billedet herunder.
miniguide photoshop
Seneste udgivelser på Kursusfabrikkens blog
Kursusfabrikken ApS