facebook1pximg
Kursusfabrikkens blog

GUIDE: Kom godt fra start med Adobe InDesign

GUIDE kom godt fra start med Adobe InDesign
Skal du lave en folder? Eller måske et længere magasin? Så er Adobe InDesign den rigtige løsning for dig.

Adobe InDesign bruges til layout af tryksager og webproduktioner, og er det foretrukne layoutprogram i den grafiske branche. Det skyldes blandt andet, at programmet er ideelt til produktion af længere dokumenter. InDesign er mere frit i sine layoutfunktioner end eksempelvis Microsoft Word. Du kan placere tekst, billeder og grafik, som du ønsker, helt ned til brøkdele af en millimeter. Derudover er InDesign anvendeligt i forhold til at samarbejde med andre programmer, som for eksempel Photoshop og Illustrator.

Hvis du, efter at have læst denne guide, vil vide mere om InDesign, og hvordan du kommer godt fra start, kan du hente vores miniguide til InDesign her.
minguide indesign
Som nævnt kan du lave mange forskellige layouts med InDesign. Som eksempel har vi udformet en guide til, hvordan du sætter et 4-sidet katalog til tryk op.

Lav de rigtige indstillinger

Det første, du bør gøre, når du har åbnet Adobe InDesign, er at indstille enhederne. Det gør du ved at klikke på ”Edit” oppe i venstre hjørne, vælge ”Preferences” nederst i menuen og dernæst vælge ”Units and Increments”.
Indesign Preferences
Her er vores anbefaling, at du vælger millimeter i ”Ruler Units” og points i ”Stroke”. Hvis ikke disse ændringer foretages, risikerer du at komme til at arbejde med enheder, der kan være svære at forholde sig til, for eksempel picas og pixels. Resten af de justerbare ting i dette vindue er ikke så vigtige, så bare lad dem være.

Næste skridt er at vælge, hvilken type dokument du ønsker. InDesign giver dig mulighed for at vælge mellem ”Document”, ”Book” og ”Library”. Medmindre du skal lave en bog, skal du altid vælge ”Document”. Når du har valgt ”Document”, åbnes et vindue, der ser ud som på billedet nedenfor.
Indesign Document
I dette vindue skal du vælge indstillingerne for dit produkt. Du skal blandt andet tage stilling til, om dit produkt skal bruges til print, web eller digital udgivelse, antallet af og størrelsen på dine sider, antal af spalter og mellemrummet mellem dem. Du skal også vælge, om du vil have det, der kaldes ”Facing pages”. Med ”Facing pages” tages stilling til, om du vil have opslagssider eller enkeltstående sider. Alle disse indstillinger er en god idé at have på plads, inden du går i gang, da det gør det nemmere at arbejde med dit layout. Indstillingerne kan dog ændres undervejs.

I vores tilfælde ønsker vi et 4-sidet magasin. Derfor vælger vi fire A4-sider med tre spalter og et mellemrum på 3 millimeter. Til sidst sætter vi flueben ved ”Facing pages”. Når du har valgt indstillingerne, klikker du på ”OK”, og så opretter InDesign et dokument ud fra dine indstillinger. Med de indstillinger vi har valgt, vil dokumentet se således ud:
Margener indesign
Som det fremgår af billedet, er der mange streger at forholde sig til. Men de er en stor hjælp, når du efterfølgende skal placere tekst og billeder. Ved siden af siderne er der en masse tom plads, som på billedet er markeret ved ”Arbejdsplads”. Her kan du placere alle de ting, du skal bruge, inden du lægger dem ind på selve siden. Det er en stor fordel med den tomme arbejdsplads, når du for eksempel skal indsætte et billede, men mere om det senere. Alt uden for den sorte kant i dokumentet kommer ikke med, når du sender dokumentet til tryk. Hvis du vil se, hvordan dit dokument ser ud uden alle hjælpestregerne og den ekstra arbejdsplads, kan du i menuen ”View” i toppen af vinduet vælge screenmode og dernæst ”Preview”. Du kan også bruge genvejstasten (W).

Indsæt tekst og billede

Et af de steder, InDesign adskiller sig fra Word, er, når du vil indsætte eller skrive tekst og billeder. I InDesign foregår alt nemlig i bokse. Det er blandt andet med til at gøre det nemt at layoute, præcis som du ønsker det. Når du vil indsætte tekst, skal du først lave en tekstboks. Det gør du ved at vælge ”Type Tools” i værktøjskassen til venstre.
Indesign tekst og billede
Derefter trækker du med musen, til boksen har den ønskede størrelse. Nu kan du klikke dig ind i boksen og begynde at skrive eller indsætte en eventuelt kopieret tekst.  Skulle det ske, at tekstboksen ikke er stor nok, vil der dukke en lille rød boks med et plus op nede i højre hjørne af tekstboksen. Det betyder, at ikke alt teksten kan være i boksen, og at du derfor skal gøre den større eller slette i teksten.
indesign tekstboks
Hvis du vil indsætte et billede, skal du, ligesom ved indsættelser af tekst, også først lave en boks til det. Det gør du ved igen at gå i værktøjskassen til venstre. Her vælger du kassen med et kryds i, også kaldet ”Frame Tools”. Når du har lavet billedboksen, kan du indsætte dit billede. Det gør du ved at gå op i menuen ”File” og vælge ”Place”. Det er vigtigt, at du, inden du vælger ”Place”, har valgt din billedboks ved at klikke på den med ”Selection Tools”, der er den sorte pil i værktøjskassen. Efter du har klikket på ”Place”, åbnes et vindue, hvor du kan finde det billede på din computer, som du gerne vil have indsat. I de fleste tilfælde vil billedet være for stort til rammen, og du vil derfor kun se den del af billedet, der kan være i rammen.
indesign billede
Heldigvis er der råd for det. Ved at højreklikke på billedet og vælge ”Fitting” i menuen kan du tilpasse billedet, som du ønsker det. En anbefaling er, at du vælger muligheden ”Fill Frame Proportionally”.
indesign billeder
På den måde vil billedet blive tilpasset din ramme, samtidigt med at du bevarer billedets dimensioner. Hvis du ønsker at flytte billedet rundt i rammen, både før og efter at du har brugt ”Fitting”-funktionen, skal du bruge den hvide pil i værktøjskassen kaldet ”Direct Selection Tools”.

Master sider

En smart ting ved InDesign er, at du kan lave såkaldte master sider. Master sider fungerer lidt som en skabelon. Det vil sige, at alt, du indsætter på en master side, vil blive indsat på alle de sider, der er lavet ud fra denne master side. Du finder og redigerer dine master sider ved at klikke på pages i højre side.
indesign master
Når du klikker på pages, kommer der en lille menu frem, som er delt i to. Nederst kan du se de sider, du har lavet, og øverst finder du så dine master sider. Har du ikke gjort noget, vil der være en, der hedder ”A-master”, og det er den, alle de sider med et ”A” vil være lavet ud fra.

En typisk ting at indsætte på en master side vil være sidetal. Men i modsætning til Microsoft Word, er det ikke så lige til. For at indsætte sidetal i InDesign skal du vælge din master side ved at dobbeltklikke på den venstre side ud for ”A-Master”. Næste skridt er at lave en tekstboks, hvor du gerne vil have dine sidetal til at stå. I tekstboksen skriver du et ”A” og markerer det. Nu går du op i topmenuen ”Type” og finder ”Insert Special Character”. Derefter vælger du ”Markers” og ”Current Page Number”.
indesign sidenummer
Du har nu indsat sidetal på venstre side i dit magasin. For at få sidetal i højre side skal du gøre det samme, men bare i højre side. Du kan også ”Copy/Paste” din tekstboks med A’et og placere den på den højre side.

"Det er okay at hente inspiration fra andre"

Når du skal designe og layoute et magasin i InDesign, kan det være svært at komme i gang. Her er det vigtigt at understrege, at du ikke behøver at opfinde den dybe tallerken. Det er okay og ofte en rigtig god idé at lade sig inspirere af andre.

Kig en masse magasiner igennem og find ud af, hvad der fungerer. Ved en søgning på nettet kan du også finde skabeloner på andre magasiner og downloade InDesign-filen. Derefter kan du slette og flytte rundt på de ting, du ønsker. Dette er også en god måde at lære flere af InDesigns mange funktioner at kende.

Brug den hjælp, InDesign giver

Som tidligere nævnt kan du flytte dine bokse rundt i InDesign, som det passer dig. Det er dog de færreste, der bryder sig om ting, som ikke er æstetisk sat op. Heldigvis giver InDesign hjælp til at få dit design til at flugte og placere bokse centralt, både horisontalt og vertikalt. Når du flytter rundt på dine bokse, vil der være et lille kryds i midten af dem. Når du kommer til enten midten af siden eller en spalte, vil der dukke en lilla streg op, der går igennem den boks, du er i gang med at flytte.
indeign tekst og billeder
Når stregen går gennem det lille kryds i boksen, betyder det, at boksen er centreret i enten en spalte eller på en side. Når du flytter eller trækker i dine bokse, kan der også komme en grøn streg. Det betyder, at din boks nu flugter med en anden boks. Brug disse hjælpestreger, når du arbejder i InDesign. Det giver det bedste resultat.

God fornøjelse med Adobe InDesign

Der er utallige måder at opbygge et magasin på i Adobe InDesign. Derfor er det en stor fordel at kende så mange af InDesigns funktioner som muligt, da det giver dig de bedste forudsætninger. Det vigtigste at huske, når du går i gang, er, at det ikke er noget, du lige laver på en eftermiddag. Det tager tid at layoute og designe et magasin, og der er ikke noget endeligt facit.

For at få et godt udgangspunkt og et indblik i de mange funktioner, InDesign tilbyder, vil vi anbefale, at du deltager på et kursus i InDesign. Vi udbyder både begynderkurser i InDesign samt et kursus for øvede, alt efter hvor stor erfaring du har med programmet.

Med tålmodighed, kreativitet og et blik for detaljerne er du godt på vej mod at udarbejde et flot magasin. Held og lykke med dit designarbejde i InDesign!

P.s. Vil du gerne vide mere om InDesign, og hvordan du kommer godt i gang med at arbejde i programmet?

Du kan nu hente vores miniguide til InDesign. Klik på billedet herunder.
minguide indesign
Seneste udgivelser på Kursusfabrikkens blog