facebook1pximg
Kursusfabrikkens logo
Kontakt
Kursusfabrikkens blog

Tilpas, opret og importer farver i InDesign

Farver i InDesign
Farver er essentielle i grafiske produktioner. Det kan i mange tilfælde være nødvendigt at oprette eller importere sine egne farver i InDesign for at skabe det helt rigtige udtryk i et projekt. I denne guide viser vi, hvordan du kan tilpasse, oprette og importere forskellige farver i InDesign CC. 

Farver er en integreret del af en virksomheds identitet, og det er derfor afgørende at kunne skabe en sammenhæng og genkendelighed i de produkter, virksomheden producerer.

I denne guide hjælper vi dig i gang med arbejdet med farver. Du vil blive introduceret til tilpasning, oprettelse og importering af farver.

Tilpas visning af farveprøver

Når du åbner InDesign og opretter et nyt projekt, vil du i højre side af skærmbilledet se et værktøjspanel. I fanen ”Farveprøver” kan du oprette og navngive farver, nuancer og forløb.

Hvis du trykker på fanen, vises nedenstående panel, hvor seks CMYK-farver allerede er oprettet.
Tilpas farveprøve

Du kan selv bestemme hvilken slags farveprøver, der skal vises i panelet. Ved at trykke på ikonet i bunden af farvepanelet kan du vælge mellem følgende muligheder:

  • Vis alle prøver:
    Viser alle farveprøver for farve, nuance og forløb
  • Vis farveprøver:
    Viser kun farveprøver for procesfarve, specialefarve, blandet trykfarve og nuance.
  • Vis forløbsfarveprøver:
    Viser kun farveprøver for forløb
  • Vis farvegrupper:
    Viser kun prøvefarver, der er arrangeret i bestemte farvegrupper


Funktionen med at tilpasse visningen af farveprøver kommer særligt til sin ret, når du ved, hvordan du skal oprette og importere farver, og nemt skal kunne finde frem til den ønskede farve i panelet.

Oprettelse af farveprøver

Når du benytter dig af denne funktion, vil du være i stand til at lave brugerdefinerede farveprøver og dermed skabe en farvepallet, der får dit design til at springe i øjnene.

Herunder følger en trin-for-trin guide til oprettelse af nye farveprøver.

Trin 1: Åben Farveprøve-fanen i værktøjslinjen i højre side.

Trin 2: Klik på menuen øverste i højre hjørne og vælg ”Ny farveprøve”.
Oprettelse af farveprøver
Trin 3: Der popper nu en boks frem.

I rullemenuen ”Farvetype” kan du vælge mellem proces- eller specialfarve.

I rullemenuen ”Farvetilstand” kan du vælge mellem CMYK eller RGB.

CMYK: Farveskala, der bruges til trykte dokumenter

RGB: Farveskala, der bruges til digitale fremvisninger

Trin 4: For at ændre farveværdierne kan du trække i skyderne, indtil den ønskede farve fremkommer. Det er også muligt at indtaste numeriske værdier i tekstfelterne ved siden af farveskyderne og på den måde indstille farven.
Justering af farver
Når du er kommet frem til den helt rigtige farve, kan du navngive farveprøven i toppen af boksen, eller tjekke af i boksen ”Navngiv med farveværdi”, hvormed farven blot får navn efter farveværdierne.

Det er vigtigt, at du ikke har markeret noget i dokumentet, mens du opretter farveprøver, da markerede områder automatisk vil få den nyoprettede farve.

Hvis der fremkommer et advarselsikon, betyder det, at farven, du har valgt, er uden for skalaen. For at bruge en farve inden for skalaen, der er tættest på den farve, du ønsker, skal du klikke på den lille farvede firkant ved siden af advarselsikonet.

Trin 5: Gem farveprøven i farvepanelet ved at trykke ”OK”.

Opret farveprøve ud fra eksisterende objekt

Med en ganske simpel teknik kan du overføre og oprette prøvefarver ud fra eksisterende billeder og logoer i dit projekt.

På samme måde som i foregående eksempel oprettes en ny farveprøve. Men i stedet for at bruge skyderne eller indtaste numeriske værdier, bruges pipetten nederst på side. Tryk på ikonet og hold musen nede, mens du bevæger dig hen over det objekt, hvor farven skal tages fra. Når du har fundet den rigtige farve, slipper du musen og kan nu gemme farven under farveprøver som normalt.
Overfør ny farveprøve

Bruge farveprøver i andre dokumenter

Når du opretter en ny farveprøve, gælder den kun for det aktuelle dokument. Du har dog mulighed for at arkivere farveprøver i en Adobe Swatch Exchange-fil og dermed kunne importere farven til andre dokumenter.

Det første, du gør, er at markere de farveprøver, du ønsker at gemme. Herefter vælger du ”Gem farveprøver” i panelmenuen Farveprøver. Navngiv og find en placering til filen og klik på ”Arkiver”.

Når du efterfølgende åbner et nyt projekt, og gerne vil bruge en af de farver, du har gemt, vælger du ”Indlæs farveprøver” fra menuen og finder filen.

God arbejdslyst

Vi har nu introduceret arbejdet med farver i InDesign og håber, at du har fået en forståelse af, hvordan du kan arbejde med farver i InDesign.

InDesign indeholder mange funktioner og redigeringsmuligheder, der kræver tid at sætte sig ind i. Hvis du gerne vil godt fra start med InDesign, tilbyder vi et 2-dages begynderkursus i InDesign, og for de øvede et kursus i InDesign udvidet.

God arbejdslyst!


P.s. Hos Kursusfabrikken har vi også udgivet en miniguide til InDesign, som du kan finde her
minguide indesign

Lær at lave flotte designs med et kursus

Indesign
indesign udvidet kursus
photoshop kursus
photoshop udvidet kursus

Del siden med dit netværK

Seneste udgivelser på Kursusfabrikkens blog
Kursusfabrikken ApS